تاریخ : ۱۳۹۵/۱۲/۰۵ - ۰:۰۴ ذخیره فایل ارسال به دوستان

کیلومترها فاصله از آزمایشگاه تا مزارع برنج در مازندران!

استان مازندران ۴۰ درصد تولید برنج کشور را به خود اختصاص داده است، محصولی که دومین قلم از کالای غذایی مردم کشور است،

به گزارش سیمرغ ما، می‌طلبد با درک درست از اهمیت جایگاه برنج، این محصول ارزشمند، تحقیقات و پژوهش‌های مربوط مورد توجه قرار گیرد و هر سال پژوهش‌های کاربردی و تحقیق‌های علمی که مورد تایید نهادهای ناظر است بهره گرفته شوند.

 

 

مازندران، بزرگ ترین تولیدکننده برنج کشور

 

 

مازندران با توجه به اینکه قطب تولید برنج کشور است دارای مراکز مهم علمی دولتی و غیر دولتی در تحقیقات برنج کشور است، به گونه ای که صد‌ها دانشمند، محقق و پژوهشگر حوزه برنج در حال فعالیت هستند، اما اکثر آن‌‌ها از بی‌توجهی به پژوهش گلایه دارند و مسئولان و تولید کنندگان را بی‌توجه به این زمینه می‌‌دانند، برخی دولت را مقصر در عدم ترویج می‌‌دانند برخی نیز تولیدکنندگان را بی‌رغبت در بهره گیری از نتایج علمی معرفی می‌‌کنند. برای بررسی این موضوع با برخی از مدیران و محققان در این زمینه به مصاحبه پرداختیم.

 

 

نتایج تحقیقات ما بایگانی می‌‌شود!

 

 

رئیس پژوهشکده برنج دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری توجه به پژوهش‌های کاربردی در حوزه برنج را ضعیف دانست و گفت: زمانی که در سیاست گذاری‌های کشور، کشاورزی در اولویت دوم قرار دارد، نمی‌‌توان در مورد توسعه پژوهش‌های کاربردی امیدوار بود.

 

 

دکتر نعمت زاده بیان کرد: در مزرعه برنج پژوهشکده دو رقم روشن و شهریار را تولید کرده ایم که از طریق پرتوتابی تولید شده‌اند، عملکرد بالا و زودرسی از مهمترین ویژگی‌های این ارقام است.

 

 

وی تاکید کرد: مسئولان جهاد کشاورزی توجهی به تحقیقات دانشگاهی ندارند، در صورتی که بسیاری از نیازهای غذایی به خصوص در حوزه برنج با تحقیق‌های صورت گرفته حل شدنی است.

 

 

وی افزود: بیش از ۱۰ سال است که پژوهش‌های کاربردی و تحقیق‌های علمی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی صورت می‌‌گیرد، اما بیرون از دانشگاه مشتری انتظار آن‌‌ها را نمی‌‌کشد.

 

 

این دانشمند مازندرانی با بیان اینکه فعالیت‌های تحقیق و پژوهشی ما بایگانی می‌‌شود و کسی سراغ ما را نمی‌‌گیرد، اظهار کرد: ما در حوزه مقابله با بسیاری از بیماری‌‌ها نیز ورود پیدا کردیم؛ مثلا برای بیماری پلاست سمی تولید کرده‌ایم که اثر تخریبی کم و تاثیری بالایی دارد اما چگونه می‌‌توان این محصول ارزشمند را به بازار عرضه کرد دولت باید پاسخگو باشد.

 

 

تولیدکنندگان رغبت به خرید دانش فنی برنج ندارند

 

 

رعیت پناه، محقق مرکز تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی مازندران، با بیان اینکه این نهاد توانسته ده هکتار برنج را بدون کود و سم تولید کند، اظهار کرد: این پژوهش در روستای بایع کلای نکا صورت گرفت و نمونه آن را به موسسه‌های جهانی استاندار فرستادیم که تایید کردند محصول تولید شده کاملا سالم است.

 

 

وی افزود: پس از این دستاورد، استقبالی از سوی تولیدکنندگان و حتی نهادهای متولی صورت نگرفت. وی خاطرنشان کرد: در تولید این محصول نه تن‌ها کاهش عملکرد نداشتیم بلکه ارزش افزوده نیز داشتیم.

 

 

رعیت پناه تصریح کرد: قادریم ۷ مرتبه استفاده از سم را در اراضی کاهش دهیم که این دستاورد تا به الان مورد استقبال تولیدکنندگان قرار نگرفت.

 

 

این محقق مازندرانی گفت: دانش فنی به وجود آمده باید خریداری شود، اما تقاضای برای خرید دانش فنی تولید برنج وجود ندارد.

 

 

وی از آمادگی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی مازندران برای عقد قرارداد جهت ارائه تحقیقات خبر داد و گفت: ما علاقمندیم در پروژه‌های مشترک تحقیقاتی و تولیدی در حوزه برنج و دیگر محصولات کشاورزی ورود پیدا کنیم و این مهم باید از سمت تولیدکنندگان مطالبه شود.

 

 

استفاده از ارقام تولیدی به شرط ارائه تاییدیه مصرف

 

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه از پژوهش‌های کاربردی استقبال می‌‌کنیم، اظهار کرد: با مراکز علمی و پژوهشی همچون دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ارتباط تنگاتنگی داریم و از پژوهش‌های کاربردی و تحقیقات علمی بهره خواهیم برد. دلاور حیدرپور افزود: اگر پژوهش‌‌ها تبدیل به تولید محصول و رقم برنج شده است با ارائه تاییدیه مصرف از دانشگاه یقینا از آن استفاده خواهیم کرد. وی افزود: ما پژوهش‌های صورت گرفته که منجر به تولید رقم برنج شده ست را حتما ترویج خواهیم داد و از تحقیقات در این زمینه نیز حمایت خواهیم کرد.

 

 

کشاورزان از وجود تحقیقات کاربردی اطلاعی ندارند

 

 

فوق دکتری زراعت مولکولی با بیان اینکه کشاورزان مازندران از وجود تحقیقات و پژوهش‌های کاربردی در زمینه تولید برنج آگاهی ندارند، اظهار کرد: در ترویج و معرفی ارقام جدید تولیدی در پژوهشکده‌‌ها حلقه ی مفقوده ای وجود دارد و نتیجه تحقیقات بایگانی می‌‌شود.

 

 

سلمان دستان تاکید کرد: دولت به عنوان نهاد متولی باید این خلا را پر کند و ارقام تولیدی که می‌‌تواند محصولی سالم با قیمت مناسب در اختیار مردم گذارد را ترویج کند.

 

 

این دانشمند مازندرانی تصریح کرد: بی‌توجهی به پژوهش‌‌ها و عدم بهره گیری از آن در تمامی کشور‌ها متوجه دولت است و این وظیفه را نباید متوجه تولیدکنندگان بداند.

 

 

به گزارش گروه اقتصادی بلاغ، با توجه به موارد بیان شده باید دانست که برطرف کردن نیاز غذایی مردم احتیاج به تحقیق و پژوهش‌های کاربردی و به روز دارد، زمانیکه دانش فنی در مراکز علمی تولید شده اما در مزارع به کار گیری نمی‌‌شود قطع به یقین قصور دولت را نشان می‌‌دهد، ترویج روش‌های نوین زراعت و بهره برداری برعهده دولت است و می‌‌بایست با درک درست از این موضوع وظیفه ی خود را به درستی انجام دهد.

 

بلاغ

ارسال دیدگاه

بدون واسطه با مسئولین در ارتباط باشید
کانال تلگرام سیمرغ ما
کانال تلگرام سیمرغ ما
بازارچه مجازی اقتصاد مقاومتی
عصر ساری
جویباران|پایگاه خبری تحلیلی شهرستان جویبار
پایگاه خبری تحلیلی بابل نوین
مرجع اخبار مازندران